MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

Látnivalók

„Tolcsva a kastélyok városa”

A Szirmay-Walbott kastély

 

Tolcsva 18. századi virágzó főúri jellegét jól jellemzi, hogy a környéken sehol máshol nem található ennyi nemesi rezidencia, mint itt, ezért Tolcsvát akár a „kastélyok városaként” is lehetne emlegetni. Egészen pontosan hat csodálatos építészeti műremekkel büszkélkedhet a település. Név szerint a Stephan-Zsédényi Kúria, Rákóczi Kastély, Soós-Kurucz Kúria, Kincsem Kastély Szőlőbirtok, Hélia-D Herba Kastély és a Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont. Az évszázadokkal ezelőtt épült kastélyok állagmegóvása, értékelvű fejlesztése felelősségteljes és nem utolsó sorban pénztárcát nem kímélő feladat, melynek eredményeképpen egyik –másik építmény túlélte az idők viszontagságait.

A Soós-Kurucz Kúriát, mely a Világörökségi Pincesor felől közelíthető meg, már évekkel ezelőtt felújították és a település egyik gyöngyszeme. A Kincsem Kastély a történelmi jelentőségű Kincsem dűlő tetején magaslik, ahol mára egy borászat nőtte ki magát, míg a Rákóczi-kastély a Világörökségi Kultúrtáj egyik késő barokk kastélyépítészetének emléke. Mindemellett a közelmúltban született újjá a Hélia-D Herba kastély és a Szirmay-Waldbott Kastély, amelyek 2016 tavaszától nyitották meg kapuikat a látogatók előtt. Tolcsva tehát vitathatatlanul a Tokaj-hegyaljai borvidék műemlékekben leggazdagabb települése, ennek egyik jó példája a Szirmay-Waldbott Kastély, melyet most bővebben is bemutatunk.

 A Szirmay-Waldbott Kastély változatos szolgáltatásokkal várja mindazokat, akik minőségi módon kívánják a szabadidejüket eltölteni. Az idelátogatók páratlan környezetben csodálhatják meg a klasszicista stílusban épült kastélyt és annak legértékesebb helyiségeit, a férfi szalont és a könyvtárat. E két szalon eredeti neoreneszánsz faburkolatát, faragott famennyezetét, intarziás parkettáját az 1880-as évek végén alakították ki, amely a Rajna-vidékéről származó Waldbott család kifinomult ízlésvilágáról árulkodik. A kastély építésének története viszont korábbra nyúlik vissza, 1694-re amikor Szirmay András a kiváló termőadottságú Várhegy dűlőben szerzett birtokokat, s ezzel párhuzamosan a mai kastély alapköveit is lerakta. Szirmay Andrást követően még hat Szirmay örökös váltotta egymást, majd az 1900-as évek elején három Waldbott tulajdonos tudhatta magáénak a tolcsvai kastélyt.

 A kastély és a tulajdonos családok eseménydús, részletekben bővelkedő történetét a termekben berendezett családtörténeti és kastélytörténeti kiállítás alapján ismerhetjük meg. A különleges installációk, érintős képernyők és az interaktív pultok nemcsak a felnőtt látogatók számára hasznosak, hanem a diákok iskolán kívüli, rendhagyó tanórai fejlesztését is szolgálják. A berendezések segítségével lehetőség van a játékos tanulásra, illetve a kompetencia alapú ismeretszerzésre.

A kastély látogatóközpont funkciója mellett konferencia szervezésre és rendezvényszervezésre is alkalmas. A hajdani díszterem a maga 116 m2-ével, Swarovski kristály csillárjával a legelőkelőbb összejövetelek helyszíne lehet. A terem különféle események lebonyolítására vehető igénybe, legyen az bankett, állófogadás, konferencia, eljegyzés vagy esküvő.

Az esküvőszervezésnek hagyománya van a Szirmay-Waldbott Kastélyban, hiszen 1907. július 2-án Waldbott Héda bárónő és Ferdinand von Korb-Weidenheim báró itt mondták ki a boldogító igent. A főúri menyegzőről az 1907-es Szalon Újság írt, amely a kor egyik meghatározó, elsősorban a  társadalmi élet elit tagjai által olvasott lap volt. Vitathatatlan tehát, hogy a tolcsvai kastélyban a mátkapárok meghitt, a főúri eleganciával átszellemült légkörben élhetik át életük legemlékezetesebb pillanatait. A jegyes fotózásra és esküvői fotózásra is alkalmas belső terek egyedisége mellett, a kastélypark szépsége is figyelemreméltó a kora tavasztól késő őszig pompázó növénykülönlegességeknek köszönhetően.

A Szirmay-Waldbott Kastély sokrétű szolgáltatásain túl a programszervezést is fontosnak tartja, így helyt ad különféle kulturális és közösségi rendezvényeknek valamint egyik főszervezője az idén 14. alkalommal megrendezésre kerülő Tolcsvai Borfesztiválnak, mely évek óta ezreket vonz a településre. A Tokaji borvidéket és a tolcsvai borokat népszerűsítő bor-, és gasztronómiai rendezvény ismert sztárfellépők produkciójával kápráztatja el a közönséget augusztus 4-6. között. Ezalatt a kastélyban kulturális programokkal várják a vendégeket, akik egy pillanatra szusszanhatnak a forgatagtól, valamint megkóstolhatják a környék egyik legfinomabb kávéját a kastélykávézóban, egy szelet helyben készített süteménnyel koronázva.  

Tolcsva elhelyezkedése, gazdasági szempontból is értékes települése évszázadokon át vonzotta az arisztokratákat, akik a községben és a borvidéken folytatott fejlesztések mellett markánsan hatással voltak a település arculatának kialakítására. Javarészt ennek köszönheti kultúrtörténeti értékeit, mely egyedülálló természeti értékkel párosul. Hiszen a Zempléni-hegység sokak szerint hazánk egyik páratlan szépségű tája, jellegzetességét a vulkáni kúpok, sátorhegyek, dombok, mezők, folyók adják. A Zemplén kristálytiszta levegője, érintetlen természeti környezete egyre inkább a figyelem középpontjába kerül az egészségmegőrzés miatt. A környéken számos túra lehetőség kínálkozik, amely a bakancsos turizmus kedvelőinek és a most divatos nordic walking túrázóknak is igazi felüdülést jelenthet. A vidék két keréken is bejárható, erre a célra Tolcsván lehetőség van kerékpárkölcsönzésre. A kerékpárok a Borászati Kultúra Házából kölcsönözhetők, ahol a turisták útmutatást kapnak a településen és a környékén lévő túraútvonalakról.

Kétség nem fér hozzá, hogy aki Tolcsvára ellátogat maradandó élményekkel távozik majd, hiszen a szabadidő eltöltésére megannyi lehetőség kínálkozik. Az épített örökségeiben gazdag település vonzerejét a világhírű hegyaljai borok mellett, a térség szemet gyönyörködtető, szinte érintetlen természeti szépsége teszi különlegessé.

Pályázati dokumentáció
és projektmenedzsment:

Eubility Group Kft.

Magyar Kastélyprogram Kft.