MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

Épül és szépül a Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély

Épül és szépül a Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély

A 19 -20. századi elegáns, kellemes atmoszférájú könyvtárak kialakítása elengedhetetlen tartozéka volt a főúri rezidenciáknak, amely a szellemi reprezentáció legfontosabb színtereként a művelődésnek, a szórakozásnak és a gyermekek oktatásának is teret adott. A Tolcsván lévő Szirmay-Waldbott Kastély könyvtárának is hasonló szerep jutott, illetve annak pompájáról, gazdagságáról az 1905-ben megjelent, Borovszky Samu által szerkesztett Zemplén vármegyei monográfiában olvashatunk: „A kastély nagyúri kényelemmel van berendezve. Termeit számos érdekes festmény, s a Waldbott család történeti szereplését ábrázoló képek, s más műtárgyak díszítik. Különösen figyelemre méltó nagyértékű, gazdag könyvtára és kéziratgyűjteménye.”

Ugyan az elmúlt évszázadok viszontagságai nem kímélték a könyvtár gyűjteményét, de az eredeti állapotában fennmaradt, a könyvszekrényeket is magába foglaló neoreneszánsz faburkolat és a címermotívumos mennyezet ékes bizonyítéka a kor igényességének, eleganciájának. Ezt a pompát kívánjuk fokozni a könyvtár könyvállományának helyreállításával, mely a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei jóvoltából valósul meg. A kiállítás húsvétra készül el és garantáltan szép élményt nyújt a kastélyba látogató vendégek számára. Várjuk szeretettel Tolcsván!

 

Ha úgy érzi, hogy már eleget bolyongott a Tolcsván lévő kastélyrengetegben, akkor itt az ideje, hogy bejárja a környék legszebb tájait. A Zempléni hegység ölelésében fekvő Tolcsva páratlan természeti szépségével, szőlőtermesztésre alkalmas gazdag talajával a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik ékköve. Érdemes körbejárni a települést és a megannyi épített örökség mellett a község határában lévő dűlőket is vegyék fel a bakancslistára. A túrák során megcsodálhatják a Zemplén gazdag növény,-és állatvilágát, valamint esetenként ásványgyűjtési lehetőség is kínálkozhat. A Várhegy dűlő, mely a település északkeleti részen helyezkedik el valódi opál lelőhely, emellett a legszebb tavaszi kökörcsineket is itt láthatjuk. A Kútpatka délnyugati kiterjedésű, gazdag földje ébenszín obszidiánt rejteget. A dűlő egyik nevezetessége Stark István, tolcsvai művész által készített „Kő trónusok” szoborcsoport, mely a tájépítészet egyik kortárs remekműve. A területek gyalogszerrel és kerékpárral is bejárhatók. Kerékpár bérlésére a Borászati Kultúra Házában van lehetőség, Tolcsván, K-szom.: 10-17-ig.

Pályázati dokumentáció
és projektmenedzsment:

Eubility Group Kft.

Magyar Kastélyprogram Kft.