MEN NYIT
MEN ZR

Látnivalók

„Tolcsva a kastélyok városa”

A Szirmay-Walbott kastély

 

Tolcsva 18. századi virágzó fõúri jellegét jól jellemzi, hogy a környéken sehol máshol nem található ennyi nemesi rezidencia, mint itt, ezért Tolcsvát akár a „kastélyok városaként” is lehetne emlegetni. Egészen pontosan hat csodálatos építészeti mûremekkel büszkélkedhet a település. Név szerint a Stephan-Zsédényi Kúria, Rákóczi Kastély, Soós-Kurucz Kúria, Kincsem Kastély Szõlõbirtok, Hélia-D Herba Kastély és a Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont. Az évszázadokkal ezelõtt épült kastélyok állagmegóvása, értékelvû fejlesztése felelõsségteljes és nem utolsó sorban pénztárcát nem kímélõ feladat, melynek eredményeképpen egyik –másik építmény túlélte az idõk viszontagságait.

A Soós-Kurucz Kúriát, mely a Világörökségi Pincesor felõl közelíthetõ meg, már évekkel ezelõtt felújították és a település egyik gyöngyszeme. A Kincsem Kastély a történelmi jelentõségû Kincsem dûlõ tetején magaslik, ahol mára egy borászat nõtte ki magát, míg a Rákóczi-kastély a Világörökségi Kultúrtáj egyik késõ barokk kastélyépítészetének emléke. Mindemellett a közelmúltban született újjá a Hélia-D Herba kastély és a Szirmay-Waldbott Kastély, amelyek 2016 tavaszától nyitották meg kapuikat a látogatók elõtt. Tolcsva tehát vitathatatlanul a Tokaj-hegyaljai borvidék mûemlékekben leggazdagabb települése, ennek egyik jó példája a Szirmay-Waldbott Kastély, melyet most bõvebben is bemutatunk.

 A Szirmay-Waldbott Kastély változatos szolgáltatásokkal várja mindazokat, akik minõségi módon kívánják a szabadidejüket eltölteni. Az idelátogatók páratlan környezetben csodálhatják meg a klasszicista stílusban épült kastélyt és annak legértékesebb helyiségeit, a férfi szalont és a könyvtárat. E két szalon eredeti neoreneszánsz faburkolatát, faragott famennyezetét, intarziás parkettáját az 1880-as évek végén alakították ki, amely a Rajna-vidékérõl származó Waldbott család kifinomult ízlésvilágáról árulkodik. A kastély építésének története viszont korábbra nyúlik vissza, 1694-re amikor Szirmay András a kiváló termõadottságú Várhegy dûlõben szerzett birtokokat, s ezzel párhuzamosan a mai kastély alapköveit is lerakta. Szirmay Andrást követõen még hat Szirmay örökös váltotta egymást, majd az 1900-as évek elején három Waldbott tulajdonos tudhatta magáénak a tolcsvai kastélyt.

 A kastély és a tulajdonos családok eseménydús, részletekben bõvelkedõ történetét a termekben berendezett családtörténeti és kastélytörténeti kiállítás alapján ismerhetjük meg. A különleges installációk, érintõs képernyõk és az interaktív pultok nemcsak a felnõtt látogatók számára hasznosak, hanem a diákok iskolán kívüli, rendhagyó tanórai fejlesztését is szolgálják. A berendezések segítségével lehetõség van a játékos tanulásra, illetve a kompetencia alapú ismeretszerzésre.

A kastély látogatóközpont funkciója mellett konferencia szervezésre és rendezvényszervezésre is alkalmas. A hajdani díszterem a maga 116 m2-ével, Swarovski kristály csillárjával a legelõkelõbb összejövetelek helyszíne lehet. A terem különféle események lebonyolítására vehetõ igénybe, legyen az bankett, állófogadás, konferencia, eljegyzés vagy esküvõ.

Az esküvõszervezésnek hagyománya van a Szirmay-Waldbott Kastélyban, hiszen 1907. július 2-án Waldbott Héda bárónõ és Ferdinand von Korb-Weidenheim báró itt mondták ki a boldogító igent. A fõúri menyegzõrõl az 1907-es Szalon Újság írt, amely a kor egyik meghatározó, elsõsorban a  társadalmi élet elit tagjai által olvasott lap volt. Vitathatatlan tehát, hogy a tolcsvai kastélyban a mátkapárok meghitt, a fõúri eleganciával átszellemült légkörben élhetik át életük legemlékezetesebb pillanatait. A jegyes fotózásra és esküvõi fotózásra is alkalmas belsõ terek egyedisége mellett, a kastélypark szépsége is figyelemreméltó a kora tavasztól késõ õszig pompázó növénykülönlegességeknek köszönhetõen.

A Szirmay-Waldbott Kastély sokrétû szolgáltatásain túl a programszervezést is fontosnak tartja, így helyt ad különféle kulturális és közösségi rendezvényeknek valamint egyik fõszervezõje az idén 14. alkalommal megrendezésre kerülõ Tolcsvai Borfesztiválnak, mely évek óta ezreket vonz a településre. A Tokaji borvidéket és a tolcsvai borokat népszerûsítõ bor-, és gasztronómiai rendezvény ismert sztárfellépõk produkciójával kápráztatja el a közönséget augusztus 4-6. között. Ezalatt a kastélyban kulturális programokkal várják a vendégeket, akik egy pillanatra szusszanhatnak a forgatagtól, valamint megkóstolhatják a környék egyik legfinomabb kávéját a kastélykávézóban, egy szelet helyben készített süteménnyel koronázva.  

Tolcsva elhelyezkedése, gazdasági szempontból is értékes települése évszázadokon át vonzotta az arisztokratákat, akik a községben és a borvidéken folytatott fejlesztések mellett markánsan hatással voltak a település arculatának kialakítására. Javarészt ennek köszönheti kultúrtörténeti értékeit, mely egyedülálló természeti értékkel párosul. Hiszen a Zempléni-hegység sokak szerint hazánk egyik páratlan szépségû tája, jellegzetességét a vulkáni kúpok, sátorhegyek, dombok, mezõk, folyók adják. A Zemplén kristálytiszta levegõje, érintetlen természeti környezete egyre inkább a figyelem középpontjába kerül az egészségmegõrzés miatt. A környéken számos túra lehetõség kínálkozik, amely a bakancsos turizmus kedvelõinek és a most divatos nordic walking túrázóknak is igazi felüdülést jelenthet. A vidék két keréken is bejárható, erre a célra Tolcsván lehetõség van kerékpárkölcsönzésre. A kerékpárok a Borászati Kultúra Házából kölcsönözhetõk, ahol a turisták útmutatást kapnak a településen és a környékén lévõ túraútvonalakról.

Kétség nem fér hozzá, hogy aki Tolcsvára ellátogat maradandó élményekkel távozik majd, hiszen a szabadidõ eltöltésére megannyi lehetõség kínálkozik. Az épített örökségeiben gazdag település vonzerejét a világhírû hegyaljai borok mellett, a térség szemet gyönyörködtetõ, szinte érintetlen természeti szépsége teszi különlegessé.
Plyzati dokumentci
s projektmenedzsment:

Eubility Group Kft.

Magyar Kastlyprogram Kft.